Stadsdiensten gesloten op 20 mei

Naar aanleiding van Sinksen zullen tal van stadsdiensten gesloten zijn op maandag 20 mei. Zowel stadhuis, jeugddienst, bib, cultuurcentrum als Gasthuismuseum houden die dag de deuren gesloten. Toerisme Geel is die dag wel open en dat van 10u tot 14u. Ook in het zwembad kan je terecht. Ochtendzwemmers kunnen baantjes trekken van 6.30u tot 8.30u. Het grote publiek kan binnen van 10u tot 17u.

meer info: onthaal stadhuis, 014 56 60 04, info@geel.be

Tentoonstelling: Porselein door Maddy Didden

Nog tot en met 31 mei kan je in de bib genieten van het werk van Maddy Didden. Haar fascinatie voor de fragiliteit en vergankelijkheid in de natuur vind je terug in haar porseleinen creaties. Deze versteende en kleine organische vormen dragen een boeiende spanning in zich. Ze zijn tegen de tijd bestand en toch stralen ze het fragiele en de vergankelijkheid uit. De kunstenares ervaart de amorfe klei als een heel geschikt materiaal. Eerst start de scheppende fase. Hoe moet het eruit zien? Daarna volgt de meditatieve fase van het uitvoeren. Maddy Didden vindt het heerlijk werken in haar atelier, begeleid door rustige muziek. Tijdens het werkproces ontstaat vaak het idee voor een volgend project.

meer info: bibliotheek, 014 56 67 50, bibliotheek@geel.be

Grootschalige opmetingen van mei tot december

Van mei tot december 2013 plant het Agentschap voor Geografisch Informatie Vlaanderen (AGIV) om opmetingen te doen in onze stad. De gegevens worden verzameld in het Grootschalig Referentiebestand (GRB). Dit is een databank met grootschalige gegevens zoals gebouwen, percelen, wegen en hun inrichting, waterlopen, spoorbanen en kunstwerken. De objecten worden gedetailleerd en nauwkeurig opgemeten zodat de gegevens bruikbaar zijn in kaartvoorstellingen met een schaalbereik tussen 1/250 en 1/5000. Burgers mogen steeds Indien nodig kunnen het legitimatiebewijs van de landmeters opvragen. De landmeters kunnen zich legitimeren met een formulier of badge.

meer info: www.agiv.be

Stadsbestuur ziet af van eikenprocessierupsbestrijding

Het stadsbestuur besliste om af te zien van eikenprocessierupsbestrijding op openbaar domein zoals die de afgelopen jaren werd uitgevoerd. Bestrijding blijkt immers niet zonder gevolgen. Ook andere, nuttige insecten kunnen sterven door behandeling. Geen bestrijding uitvoeren is daarom het meest milieuverantwoorde beheer. Uiteraard zal het stadsbestuur de rupsen bestrijden op plaatsen waar ernstige risico’s voor de menselijke gezondheid zijn.

Heb je de voorbije jaren veel hinder ondervonden van deze rupsen in je tuin, dan kan je een bestrijding van de rupsen overwegen. Voor de bestrijding van hinderlijke eikenprocessierupsen op privédomein doet Geel mee aan de samenaankoop voor curatieve bestrijding. Hiervoor neem je zelf contact op met een van de deelnemende aannemers. De lijst met de deelnemende aannemers vind je op de website van IOK: www.iok.be.

meer info: infocel technische dienst, 014 56 62 50, infocel.td@geel.be

Enquête naar arbeidskrachten

De Algemene Directie Statistiek en Economische Informatie organiseert een enquête naar de arbeidskrachten. Ook enkele Geelse huishoudens werden geselecteerd om deel te nemen. Deelname aan de enquête is verplicht op basis van het KB van 10 januari 1999. De antwoorden en gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld. Een afgevaardigde van de Directie zal zich met een legitimatiekaart aanbieden. De betrokken huishoudens werden per brief verwittigd. In Geel gaan de enquêteurs rond vanaf 20 mei.

meer info: FOD Economie, 0800 92 502

Workshop kleerhangers maken

De lente- en zomercollectie hangt in de winkel en we kopen heel wat nieuwe hemdjes en blousejes. En al die kleren willen we natuurlijk keurig ophangen in de kast. Daarom organiseert dienstencentrum Luytserbos een workshop kleerhangers maken. Een gehaakte kleerhanger zorgt er voor dat hemdjes hun vorm mooi behouden en niet van de hanger afrijzen. Bovendien ziet het er erg leuk uit in de kast. Zin om deel te nemen? Kom dan op dinsdag 21 mei meehaken vanaf 13.30u. Deelnemen is gratis. Inschrijven is verplicht. Breng je eigen materiaal mee.

meer info: dienstencentrum Luysterbos, 014 56 70 70, dienstencentrum@ocmwgeel.be

Nostalgische terugblik op leven in St.-Aloysiuscollege

In de zomer van 2013 starten grote verbouwingswerken aan het Sint-Aloysiusintituut. De huidige voorgevel aan de Kollegestraat met het Rectorshuis blijft behouden, maar de achterliggende kamers van de priesters van de Latijnse School en het Sint-Aloysiuscollege verdwijnen. KOGEKA organiseert een laatste eresaluut in de vorm van een opendeur op vrijdag 17 mei. Je kan de priesterkamers bezichtigen en de tentoonstelling over het leven en werk van de collegepriesters bezoeken. Paul Jans geeft die avond ook een lezing geven over de geschiedenis van de collegegebouwen. Tijdens een spannende quiz kan je je kennis van het college testen. Het KOGEKA-koor geeft een optreden en het Zeuntcomité zorgt voor een drankje. Wil je op vrijdag 17 mei het volledige programma volgen, kom dan om 19u via de Diestseweg naar de refter van het Sint-Aloysiusinstituut. Op maandag 20 mei kan je vanaf 14u de priesterkamers bezoeken met een gids. De rondleidingen vertrekken aan Toerismehuis De Waag op de Markt. Op voorhand inschrijven voor deze begeleide tocht kan via toerisme@geel.be of 014 56 63 80.

meer info: KOGEKA, 014 57 85 64, geert.vandecruys@kogeka.be